26 Nisan 2014 Cumartesi

TouchWiz Nedir? Ne İşe Yarar?


Kaynak:cepteknolojisi

TouchWiz, Samsung’un dokunmatik kullanıcı arayüzüne verdiği genel isimlendirme. Ağırlıklı olarak Android işletim sistemlerinde kullandığı bu arayüzü, Bada gibi alternatif işletim sistemlerinde de yine TouchWiz ismiyle görüyoruz. TouchWiz 3.0, TouchWiz 4.0, TouchWiz Nature gibi sürümleri bulunan bu arayüzün en gelişmiş sürümü TouchWiz Nature UX olarak adlandırılmakta.



TouchWiz Nature UX, Samsung Galaxy S III modelinde kullanılan arayüzdür. Samsung’un şimdiye kadar geliştirdiği en üst düzey arayüzün olan TouchWiz Nature aynı zamanda Samsung’un yeni tasarım anlayışından da izler taşıyor. Gelişmiş özelleştirlme seçenekleri, yüksek performans ve sistem kaynaklarını en optimal seviyelerde kullanan bu arayüz, akıllı telefon pazarında en çok kullanılan arayüz denilebilir.

Birçok Android üreticisinin yaptığı gibi Samsung da ceplerinde kendine özel bir arayüz kullanıyor. Galaxy S3'te kullanılan Samsung TouchWiz, azımsanmayacak bir kesim tarafından çirkin görünmesi gerekçesiyle eleştiriliyor. Bunun yanında Samsung'un Galaxy S3'te Android üzerinde yaptığı değişiklikler sadece arayüzden ibaret değil.



Galaxy S3'ün arayüzünü sevmiyorsanız, CyanogenMod gibi bir ROM yükleyerek ondan kurtulmanız mümkün. Ancak bunu yapmanız, bazı faydalı işlevlerden de mahrum kalacağınız anlamına geliyor. İşte Galaxy S3'te Samsung'un orijinal ROM'unu kullanmaya devam etmeniz için sadece birkaç neden:

Hareketle denetim: Samsung, dokunmatik ekran ve sensörler yoluyla çeşitli ilginç denetim yöntemleri sunabiliyor. Örneğin adres defterinde bir kişinin ismine bakarken, telefonu sadece kulağınıza götürerek onu arayabiliyorsunuz.

Diğer örnekler arasında eliniz ekranın üzerinde kaydırarak ekran görüntüsü alma, fotoğraflara hareketle yakınlaşıp uzaklaşma var. Bu ayarlara Ayarlar > Hareket altından ulaşabilirsiniz.

Yazı tipleri, Smart Stay ve Smart Rotation: Telefonunuzun size bakarak onu kullanıp kullanmadığınızı anlaması, sizi biraz tedirgin edebilir. Ancak Smart Stay adındaki bu özellik sayesinde ekranınızın, siz onu kullanırken otomatik olarak kapanmasına engel olabiliyorsunuz. Smart Rotation ise örneğin telefonu yatağınızda yan yatarak kullandığınızda ekranın otomatik olarak dönmemesini (veya ayağa kalktığınızda işlevin tekrar açılmasını) sağlıyor.



Samsung, Android arayüzünde kullanılan yazı tipini de seçmenize izin veriyor.

Güç verimliliği modu: Bu modun sunduğu bir grup ayarı, toplu olarak açıp kapayabiliyor, cihazınızın pilinin bir miktar daha fazla dayanmasını sağlayabiliyorsunuz. Böylece pil tasarrufuna yönelik üçüncü parti bir uygulamaya başvurmanıza çok fazla ihtiyaç kalmıyor.

Çoklu pencere denetimi: Samsung'un ekranı ikiye bölebilme işlevi belki işinize yaramayacak, belki de çok işinize yarayacak. Ancak bizce harika ve çok yerinde bir buluş. İşlev sayesinde ekranda iki uygulamayı aynı anda gösterebiliyorsunuz. Geri dön tuşuna uzun basıp yan paneli açın, açılan panelden bir uygulamayı ekranın üst veya alt tarafına sürükleyin. Hepsi bu kadar.

Sadece yazılımı güncel olan Galaxy S3'lerde bulunan bu işlevi tamamen kapatmanız da mümkün.

TouchWiz yenilikleri için;

http://cepteknolojisi.blogspot.com.tr/2014/11/touchwiz-de-duzenleme-yapld.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder